Utamakan Kualiti Makanan

bazarramadhan
BALING 19 Julai - Peniaga-peniaga di bazar Ramadan diingatkan meningkatkan kualiti makanan dan minuman yang dijual serta menjaga kebersihan makanan dan persekitaran tempat perniagaan untuk menghindari sebarang penyakit.

Pegawai Kesihatan Daerah Baling, Dr. Delima Kalsom Wahab berkata, operasi dijalankan secara besar-besaran sepanjang bulan Ramadan di bazar sekitar daerah ini untuk memastikan pengendali makanan mempunyai cukup syarat dalam menjalankan perniagaan mereka.

"Operasi dijalankan untuk memastikan pengendali makanan di bazar Ramadan dalam keadaan bersih dan makanan yang dijual selamat serta memenuhi kehendak undang-undang.

"Sebanyak 27 Pegawai Kesihatan Daerah Baling melakukan pemeriksaan secara menyeluruh di lebih 100 buah bazar yang disediakan di tapak letak kereta pekan Baling.

"Pemeriksaan dilakukan pegawai-pegawai kesihatan Bahagian Teknologi Makanan dan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran Kanan. Turut sama menjalankan operasi tersebut ialah Bahagian Penguatkuasa Majlis Daerah Baling (MDB)," katanya ketika ditemui di sini kelmarin.

Sumber: Utusan