Komited Selesai Isu Perumahan

Mohamad fakhri mohd ali
28rumahMukhriz (tengah) memotong riben merasmikan program di Felda Laka Selatan, semalam.

CHANGLUN 28 Mac - Kerajaan negeri komited menyediakan perumahan mampu milik kepada  rakyat terutama golonganberpendapatan rendah dan sederhana.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, ia menjadi tumpuan utama  kerajaan dalam rancangan Malaysia setiap lima  tahun dan bajet tahunan.

“Kita tidak lupa Aku Janji BN pada PRU13 lalu untuk menyelesaikan isu perumahan. Ia merupakan agenda terpenting kerajaan.  

“Menyedari ia adalah perkara besar kepada generasi muda, saya mengambil beberapa langkah drastik dalam usaha menzahirkan janji terbabit,” katanya ketika merasmikan Projek Sentuhan Kasih Felda dan Perumahan Generasi Baharu Felda (PGBF) di Felda Laka Selatan di sini,  semalam.

Beliau berkata, antara langkah yang diambil adalah memperkenalkan Makmal Transformasi Kedah (MTK) yang dikelolakan Unit Perancangan Ekonomi Negeri (Upen).

“MTK diluluskan tahun lalu supaya negeri ini tidak ketinggalan dengan arus transformasi negara. Isu menjadi agenda utama dalam  makmal itu,” katanya. 

Menurutnya, Rancangan Malaysia ke-10 juga menetapkan bahawa pembangunan  perumahan yang mencukupi akan terus diberi penekanan dengan persekitaran yang selamat, sihat dan sejahtera.

Pada perkembangan lain, Mukhriz berkata, 300 rumah akan dibina di Felda Laka Selatan dan 80 rumah di Sungai Tiang, Pendang  bagi mengurangkan masalah penghijrahan warga Felda ke bandar.

Sumber:Sinar