Penstrukturan Semula Saham SPPM-PPK23penstrukturan
ALOR SETAR 23 Mac – Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) menerusi Syarikat Perniagaan Peladang Sdn Bhd (SPPM) menyasarkan perolehan sebanyak RM70 juta menjelang akhir tahun 2015 menerusi penstrukturan semula saham membabitkan syarikat itu dengan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) MADA.
Pengerusi MADA merangkap Pengerusi Eksekutif SPPM, YB. Dato’ Othman Aziz berkata, daripada jumlah perolehan itu, SPPM yakin mampu mencapai keuntungan bersih kira-kira RM10 juta yang turut disumbangkan melalui perniagaan terasnya iaitu industri padi.
Menurutnya, melalui penstrukturan semula saham dalam SPPM, syarikat itu kini memegang sebanyak 51 peratus saham berbanding 14 peratus sebelum ini manakala PPK pula bersetuju mengurangkan pegangan saham mereka kepada 49 peratus daripada 86 peratus.
“Kita yakin mampu mencapai jumlah RM70 juta sepanjang tahun ini berbanding RM35 juta perolehan yang dicapai SPPM pada tahun 2014 dengan penstrukturan saham melalui Pelan Transformasi SPPM dan beberapa peluang perniagaan bersandarkan padi,” ujarnya kepada pemberita selepas Majlis Pengubahalihan Saham PPK MADA dalam SPPM.
Beliau memberitahu, pihaknya sudah mencapai persetujuan untuk meningkatkan pegangan saham syarikat daripada 27 PPK selepas melihat prestasi SPPM kurang memberangsangkan sebelum ini. Setiap PPK MADA akan memperoleh saham keutamaan dengan nilai RM100,000, selain kekal memegang 2.7 juta unit saham dalam SPPM tanpa perlu pelaburan tunai.
Pada majlis itu, sebanyak 27 PPK MADA di Kedah dan Perlis masing-masing menerima peruntukan sebanyak RM50,000 bagi tujuan kerja penyelenggaraan infrastruktur kecil di peringkat ladang.
Sumber : UMTK