ALOR SETAR 30 Oktober – Pengusaha
makanan di sekitar negeri ini diminta melakukan pendaftaran premis
mereka dengan Jabatan Kesihatan Daerah masing-masing sebelum tempoh
penguatkuasaan dilakukan tidak lama lagi.
Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar, Hal
Ehwal Masyarakat Cina, Kesihatan dan Perpaduan, YB. Dato’ Dr. Leong
Yong Kong berkata, tindakan berkenaan perlu diambil bagi memastikan
pengusaha premis makanan mematuhi garis panduan yang ditetapkan Kerajaan
menurut Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan (PKM) 2009.
“PKM telah diwartakan pada 2009 dan
selepas tiga kali penangguhan pelaksanaannya, peraturan berkenaan
dikuatkuasakan bermula 1 Januari 2014. Tujuan peraturan ini
diperkenalkan adalah untuk memastikan pengendali makanan mengikuti garis
panduan yang ditetapkan agar menjamin kesihatan makanan selain beberapa
aspek lain yang harus ditekankan,” ujarnya.
Beliau memberitahu, antara pengusaha makanan yang terlibat dalam peraturan berkenaan adalah pemilik kilang memproses, pemborong, restoran, pengusaha katering, pengusaha dapur asrama, gera, penjaja statik dan bergerak.
Sumber : UMTK