SUNGAI
PETANI 26 Jun – Orang ramai diminta mematuhi arahan larangan Zon
Santuari Udang Galah Sungai Muda dekat Kampung Permatang Pasir, Tikam
Batu selain pemantauan dilakukan sepanjang masa di kawasan itu.
Ketua
Pusat Institut Penyelidikan Perikanan Pulau Sayak, Dr Azhar Hamzah
berkata, arahan itu perlu dipatuhi, selain kerja-kerja pemantauan
memerlukan sokongan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK)
di samping beberapa pendekatan lain.
“Kita
melakukan mesyuarat bulanan bagi mengetahui perkembangan, tangkapan dan
juga berbincang bagaimana untuk memelihara kawasan ini.
“Bagaimanapun,
kita bimbang sekiranya ada pengunjung waktu malam tanpa disedari yang
datang ke kawasan larangan untuk melakukan aktiviti menangkap udang,”
katanya.
Beliau
menegaskan, penduduk mahupun nelayan luar perlu mematuhi peraturan yang
telah diperjelaskan supaya beredar dari kawasan zon itu agar tidak
memusnahkan benih udang yang baru sahaja dilepaskan atau belum matang.
“Kita
mengharapkan agar udang galah yang dilepaskan di Sungai Muda akan terus
membiak sehingga mencapai tempoh matang lima bulan,” ujarnya.
Menurutnya,
benih yang dilepaskan seberat kira-kira 0.01 gram akan terus membesar
sehingga mencapai 20 hingga 30 gram atau udang jantan boleh membesar
sehingga 50 hingga 60 gram.
Wakil
Pengarah Kanan Bahagian Penyelidikan di Institut Penyelidikan Perikanan
Batu Maung, Pulau Pinang, Ismail Ishak berkata, udang galah merupakan
spesis penting bernilai tinggi dan usaha berterusan perlu dilakukan bagi
memelihara sumber tersebut.
Sementara
itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Merdeka, YB. Ali Yahaya
berkata, pelepasan 100,000 benih udang galah sempena projek perintis
pertama di Malaysia adalah sesuatu yang bermanfaat untuk penduduk dan
nelayan.
Tambahnya,
usaha yang dilakukan Kerajaan Persekutuan itu bukan sahaja mampu
memelihara semula habitat udang galah yang hilang akibat projek tebatan
banjir, malah memberi manfaat kepada nelayan dalam tempoh lima bulan
akan datang.
“Kita harap semua nelayan patuhi arahan larangan sehingga udang menjadi matang,” katanya.
Sumber: UMTK